EKOTURIZAM U USPONU: Edukativna radionica otkriva sve što trebate znati

Ekoturistička radionica

U sklopu društveno-poduzetničkog projekta udruge Arteco Pavletić, u Malinu je održana edukativna radionica pod nazivom „Ekoturizam i srodne djelatnosti”. Radionica, koja je trajala dva dana (07.06. i 27.07.) i obuhvatila 16 sati edukacije, privukla je entuzijaste zainteresirane za jedan od najbrže rastućih segmenata turizma u Europi.

Sadržaj radionice

Kroz dva dana intenzivnog učenja, sudionici su imali priliku uroniti u svijet ekoturizma. Počevši od osnovnih definicija, preko profila ekoturista, aktivnosti i sadržaja, pa sve do kreiranja ekoturističkih programa i ponuda. Također, sudionici su imali priliku učiti o primjerima dobre prakse iz Hrvatske i Europske unije, što je pružilo jasan uvid u mogućnosti primjene ovih metoda na domaćem tlu.

Interaktivna rasprava

Jedna od najzanimljivijih dijelova radionice bila je interaktivna rasprava između sudionika i predavača. Ovaj dinamični segment radionice omogućio je dublje razumijevanje teme i pružio priliku za razmjenu iskustava i znanja. Živahna diskusija otvorila je prostora za razmišljanje o mnogim novim perspektivama koje imaju potencijal unijeti svježinu u razgovore o ekoturizmu, što je praksa kojom se osigurava kontinuirana inovativnost u sektoru.

Praktične vježbe

Uz teorijski dio, sudionici su imali priliku za praktičnu primjenu stečenih znanja kroz zadatke koje su kasnije prezentirali ostatku grupe. Praktične vježbe omogućile su učvršćivanje i produbljivanje teoretski usvojenih informacije te su sudionicima na licu mjesta pružile uvid u bogatstvo potencijalnih ekoturističkih ideja i rješenja.

Dobra praksa

U sklopu edukativnih radionica, ključno je bilo pružiti primjere dobre prakse kako bi se polaznici upoznali s realnom provedbom ekoturističkim projekata.  Na sreću, Hrvatska je, prepoznajući koristi ekoturizma, postala domaćinom brojnim izvanrednim primjerima održivog turizma. Istaknuti primjeri dobre prakse uključuju destinacije poput Etno farme Mirnovec i izletišta Ranch Cowboy.

Etno farma Mirnovec i Ranch Cowboy su izletničke su destinacije blizu Zagreba, koje odišu tradicijom i ljubavlju prema prirodi. Oba mjesta nude posjetiteljima priliku za jahanje, opuštanje u prirodnom okruženju, organizaciju različitih događanja i uživanje u gastronomskim delicijama. U kontekstu ekoturizma, ove destinacije naglašavaju važnost očuvanja tradicije i prirode, promičući održivi turizam koji se oslanja na lokalne resurse, štiti okoliš i pruža autentično iskustvo posjetiteljima. Takva mjesta ne samo da obogaćuju turističku ponudu, već i educiraju posjetitelje o važnosti očuvanja prirode i kulture za buduće generacije.

Udruga Arteco Pavletić prepoznala je kvalitetu tih ekoturističkih projekata i odlučila im doprinijeti svojim prepoznatljivim skulpturama izrađenih od eco-friendly materijala jer svaki ekoturistički projekt zaslužuje simbol simbioze prirode i umjetnosti.

Budućnost ekoturizma

Ekoturizam, s naglaskom na očuvanje prirode i održivi razvoj, postaje sve važniji u globalnom turističkom sektoru, stoga su takva međusobna suradnja, podrška i promicanje između ekoturističkih projekata ključna za daljnji razvoj i obogaćenje eko turizma. U skladu s time, ova radionica predstavlja trenutni odgovor na rastući interes za ovu granu turizma, pripremajući sudionike za uspješnu karijeru ili poduzetničke projekte u domeni ekoturizma.

Share this post and spread the joy!

Share this post and spread the joy!

RECENT POSTS ON THE PORTAL