Održali smo program „Mjesec krimića“ unutar projekta „Umjetnost čitanja“

Dragi naši čitatelji i pratitelji, obavještavamo da se u Gimnaziji Nova Gradiška, između 01.03.2023. i 15.03.2023., održao program „Mjesec krimića“, u sklopu projekta Europske unije sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, „Umjetnost čitanja“, UP.02.1.1.15.0021, koji se odvija u partnerstvu udruge Arteco Pavletić i Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška.

Program je bio usmjeren na osobe mlađe od 25 godina.

Teme radionice bile su: Agatha Christie, Pavao Pavličić, Goran Tribuson, Stephen King, Jo Nesbo.

Koja je vrijednost ove tematike?

Kriminalistički romani, popularni podžanr fikcije, nude nekoliko prednosti prosječnom čitatelju. Prvo, pružaju zanimljiv i zabavan oblik bijega. Kriminalistički romani često imaju brzu radnju, napetne zaplete i intrigantne likove koji mogu prenijeti čitatelja u drugi svijet i pomoći im da na neko vrijeme zaborave na svoje probleme.

Drugo, kriminalistički romani mogu pomoći u poboljšanju analitičkih i problematičnih vještina čitatelja. Kako bi riješili misterij ili zločin koji se nalazi u središtu priče, čitatelj mora kritički razmišljati i analizirati tragove i dokaze koji se pojavljuju u narativu.

Treće, kriminalistički romani također mogu pomoći u razvoju empatije i emocionalne inteligencije. Likovi u kriminalističkim romanima često su složeni i nesavršeni, a prateći njihova putovanja i razumijevajući njihove motivacije, čitatelji mogu razviti veće razumijevanje ljudske prirode i ponašanja.

Naposljetku, kriminalistički romani mogu pružiti uvide u funkcioniranje pravosudnog sustava i postaviti važna društvena i etička pitanja. Mogu istraživati pitanja poput nejednakosti, korupcije i socijalne pravde te pomoći čitateljima da razumiju složenosti svijeta oko sebe.

Zaključno, kriminalistički romani nude niz prednosti prosječnom čitatelju, uključujući zabavu, analitičke i problematične vještine, emocionalnu inteligenciju i društvenu svijest. To su popularan i uzbudljiv oblik književnosti koji može pomoći čitateljima u razvoju uma i širenju njihovih perspektiva.

Više o projektu „Umjetnost čitanja“ možete pročitati na web stranici udruge Arteco Pavletić: https://arteco.hr/eu-projekti/umjetnost-citanja/

Share this post and spread the joy!

Share this post and spread the joy!

RECENT POSTS ON THE PORTAL