ERASMUS + GREENER EU-ROPE

U toplim jesenskim danima 2022. godine, proveden je Erasmus +  projekt “Greener EU-rope”. Udruga Arteco Pavletić ugostila je 47 sudionika projekta, mlade i njihove voditelje, od 21.9.2022. do 28.9.2022. Vrijednost projekta je 36.963 €. Razmjena mladih okupila je predstavnike partnerskih organizacija iz pet zemalja. Osim domaćina iz Hrvatske, u razmjeni su sudjelovali mladi iz Grčke, Španjolske, Rumunjske i Portugala. Projekt je bio usmjeren na mlade sa smanjenim mogućnostima koji dolaze iz ruralnih područja u područje zaštite okoliša i održivog razvoja. Cilj projekta bio je da mladi kroz razvoj temeljnih kompetencija usvoje zajedničke temeljne vrijednosti poput kulturne interakcije, jačanja socijalne uključenosti i solidarnosti mladih te zaštite okoliša, na čemu se temelji i djeluje Europska unija. Ciljevi projekta usko su povezani s ciljevima Erasmus+ i programa razmjene mladih, a to su razvoj ključnih kompetencija mladih sa smanjenim mogućnostima u području zaštite okoliša. Ti ciljevi su: promicanje međukulturalnog i međureligijskog dijaloga, poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u demokratskom životu te razvijanje vještina i stavova mladih, jačanje socijalne uključenosti i solidarnosti među mladima, upoznavanje mladih s društveno važnom temom zaštite okoliša i održivog razvoja, poticanje na uključivanje u društvo i aktivno sudjelovanje, poticanje interkulturalnog dijaloga i učenja te osjećaja pripadnosti Europi, osnaživanje mladih kroz stjecanje kompetencija, alata, metoda i vještina koje će im omogućiti usvajanje zajedničkih temeljnih vrijednosti na kojima se temelji i djeluje EU. Pogledajte ukratko kako su mladi proveli 8 dana projekta „GREENER EU-ROPE“.

PRVI DAN

Prvi dan članovi Udruge Arteco Pavletić proveli su u uzbuđenom iščekivanju dolaska svih sudionika nakon su se svi odmah probili leda različitim igrama upoznavanja i izgradnje timskog duha. Na kraju su sve zaokružili zabavom dobrodošlice. Volonteri su se zasluženo odmorili od puta, opustili su se dolaskom u tematski par i iščekivali nadolazeće aktivnosti.

DRUGI DAN

Drugi dan bio je posvećen dubljem međusobnom upoznavanju sudionika. Sudionici su zajednički izvodili različite vježbe kako bi pokušali jedni druge bolje razumjeti. Govorili su o svojim osobnim nadama i strahovima u životu općenito, kao i o očekivanjima od same razmjene mladih, o prethodnim sličnim iskustvima, a bavili su se i zamišljenim scenarijima kako bismo shvatili na koji način razmišljaju i probleme rješavaju ljudi iz različitih kultura te što pritom možemo jedni od drugih naučiti. Isti dan održala se interkulturalna večer na kojoj je tim iz Hrvatske predstavio svoju državu.

TREĆI DAN

Treći dan mladi su posvetili sveobuhvatnoj analizi i predstavljanju globalnih prijetnji okolišu kako bi sami spoznali, a i u drugima podignuli svijest o opasnostima s kojima se okoliš danas susreće. Predstavljanjem svojeg rada, mladi su imali priliku usavršiti svoje vještine javnog govora, a time ojačati i svoju hrabrost. Također, mladi su treći dan projekt sudjelovali u različitim praktičnim mini-radionicama koje su bile usmjerene na produbljivanje njihove svijesti o važnosti aktivnog angažmana građana oko ekoloških problema. Mimo toga, dio dana bio je posvećen i predavanjima o predivnim prilikama za europsku mladež koje pružaju Erasmus+ program i Youthpass certifikat.

ČETVRTI DAN

Četvrti dan mladi su nastavili s neumornim i optimističnim radom na osmišljavanju rješenja globalnih ekoloških problema pri čemu su osmislili i predstavili raznovrsne, kreativne i inovativne prijedloge koje su dodano usmjerili i na odgovor na pitanje kako se građanstvo može konkretno aktivirati kako bi dalo svoj doprinos održivom razvoju i zaštiti okoliša. Dan su začinili eko-gastronomskom radionicom u sklopu koje su sudionici prikupljali jestivo, lokalno bilje od kojega su pripremili slasnu vegetarijansku gozbu koja ih je potaknula da malo razmislime i o prehrambenoj industriji i kako ona negativno utječe na okoliš te kako bi je mogli reformirati. Isti dan održala se interkulturalna večer na kojoj je tim iz Španjolske predstavio svoju državu.

PETI DAN

Peti dan mladi su se provozali vlakom te su vožnju proveli u razmišljanju o prijevoznim sredstvima kojima se inače služe i njihovom utjecaju na okoliš te pokušali pronaći odgovor na pitanje postoje li čišća i povoljnija prijevozna sredstva kojima bi se osigurala još brža i čvršća prometna povezanost društva na način kojim se učinkovitije koriste resursi, štiti okoliš i promovira održivi razvoj. Ujedno, sudionici su imali priliku u praksi se upoznati s važnošću i korisnošću recikliranja sudjelovanjem u radionicama umjetničkog izražavanja u kojima su materijalu koji bi inače bio namijenjen za otpad udahnuli novi život. Isti dan održala se interkulturalna večer na kojoj je tim iz Rumunjske predstavio svoju državu.

ŠESTI DAN

Šesti dan bio je dan uključivanja lokalne zajednice u projekt. Mladi su se isprva usredotočili na pripremanje sažetka svojeg dosadašnjeg rada kako bi ga predstavili lokalnoj zajednici, a zatim su se s guštom posvetili pripremanju specijalnih zakuski za posjetitelje. U skladu s time, dan je bio obilježen i poučnim i ležernim druženjem. Sudionici su članovima lokalne zajednice skrenuli pozornost na nove načine građanskog angažmana, a zauzvrat su članovi lokalne zajednice podijelili svoja dosadašnja iskustva s radom na održivom razvoju i zaštiti okoliša, stoga se može reći da su jedni od drugih mnogo toga naučili. Istovremeno, ovo je bila odlična prilika da mladi Europljani upoznaju hrvatsko stanovništvo i nauče ponešto o njegovom načinu života, a lokalno stanovništvo bilo je izloženo različitim stranim jezicima, ljudima i običajima što je, vjerujemo, poslužilo kao odlično osvježenje svakodnevne rutine. Sve u svemu, dan je bilo obilježen međukulturalnom razmjenom i ugodnim druženjem uz odličnu glazbu i ukusnu hranu. Isti dan održala se interkulturalna večer na kojoj je tim iz Portugala predstavio svoju državu.

SEDMI DAN

Sedmi dan sudionici su proveli u dubljoj samorefleksiji o razmjeni mladih kroz koju su upravo prošli – konkretnije, o stečenim iskustvima, usvojenim vještinama, osjećajima koje su proživjeli, spoznajama kojima su bili izloženi kao i prijateljstvima koja su sklopili i kulturološkim razlikama koje su premostili. Mladi su ujedno radili i na planu tzv. diseminacije ili širenja svijesti društvenim mrežama u svojim državama o provedenom projektu i sličnim projektima koji bi se ubuduće mogli provesti i u Hrvatskoj i u njihovim državama, a s sklopu toga mladi su prezentirali i svoje nacionalne volonterske organizacije koje su ih poslale u Hrvatsku. Sedmi dan su još jednom, na temelju stečenog iskustva, promišljali o prilikama koje pružaju Erasmus+ program i Youthpass certifikat. Zadnji dan prije odlaska sudionika, začinjen je posjetom Slavonskom Brodu kako bi dragi, mladi Europljani upoznali  ljepote ovog hrvatskog grada i dašak hrvatske svakodnevice.

OSMI DAN

Osmi dan mladi su se polako počeli razilaziti i vraćati u svoje države. Nakon svake uzbudljive avanture poput ove, osjećaji su pomiješani. Zahvalnost i radost zbog proživljenog iskustva, ali i tuga i žalost zbog razdvajanja od novostečenih prijatelja. Upravo takvi osjećaji znače da je bilo dobro.

Udruga Arteco Pavletić je ovim projektom potaknula sudionike na aktivan angažman u svojim zajednicama diljem Europe, te su produbili osjećaj zajedništva u njihovoj dragocjenoj europskoj obitelji.

Share this post and spread the joy!

Share this post and spread the joy!

RECENT POSTS ON THE PORTAL