Održali smo „Mjesec žena u književnosti“ unutar projekta „Umjetnost čitanja“

Dragi naši čitatelji i pratitelji, obavještavamo da se u u Slavonskom Brodu, u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića, između 11.01.2023. i 25.01.2023., održao program „Mjesec žena u književnosti“, u sklopu projekta Europske unije sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, „Umjetnost čitanja“, UP.02.1.1.15.0021, koji se odvija u partnerstvu udruge Arteco Pavletić i Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška.

Program je bio usmjeren na osobe mlađe od 25 godina.

Teme radionica bile su: Margaret Atwood, Jane Austen, Slavenka Drakulić i Seray Sahiner.

Koja je vrijednost ove tematike?

Učenje o ulozi žena u književnosti važno je iz nekoliko razloga. Prvo, pomaže pružiti dublje razumijevanje kulturnih i povijesnih konteksta u kojima su književna djela napisana. Žene su često bile marginalizirane u društvu, a njihovi su glasovi bili potisnuti u mnogim područjima, uključujući književnost. Proučavanjem uloge žena u književnosti dobivamo uvid u društvene, ekonomske i političke čimbenike koji su utjecali na njihovo prikazivanje u književnim djelima.

Drugo, učenje o ulozi žena u književnosti može pružiti novu perspektivu na svijet. Žene su često prikazivane na stereotipne načine u književnosti, a proučavanjem ovih prikaza možemo izazvati i dekonstruirati rodne uloge i stereotipe. To može dovesti do većeg razumijevanja i poštovanja iskustava i perspektiva žena.

Treće, učenje o ulozi žena u književnosti važno je za promicanje rodne ravnopravnosti. Književnost ima snažan utjecaj na kulturu i društvo, a povećanjem zastupljenosti žena u književnim djelima možemo promicati rodnu ravnopravnost i poticati veće sudjelovanje žena u svim područjima društva.

U zaključku, učenje o ulozi žena u književnosti važno je za dublje razumijevanje povijesnih i kulturnih konteksta, izazivanje rodni stereotipa i promicanje rodne ravnopravnosti. Proučavanjem uloge žena u književnosti možemo dobiti uvid u iskustva i perspektive žena i promicati uključiviji i raznolikiji književni krajolik.

Više o projektu „Umjetnost čitanja“ možete pročitati na web stranici udruge Arteco Pavletić: https://arteco.hr/eu-projekti/umjetnost-citanja/

Share this post and spread the joy!

Share this post and spread the joy!

RECENT POSTS ON THE PORTAL