Održali smo program „Mjesec hrvatske knjige“ unutar projekta „Umjetnost čitanja“

Dragi naši čitatelji i pratitelji, obavještavamo da se u Slavonskom Brodu, u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića, između 01.02.2023. i 15.02.2023., održao „Mjesec hrvatske knjige“, u sklopu projekta Europske unije sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, „Umjetnost čitanja“, UP.02.1.1.15.0021, koji se odvija u partnerstvu udruge Arteco Pavletić i Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška.

Program je bio usmjeren na osobe mlađe od 25 godina.

Teme radionice bile su: Miro Gavran, Tomislav Perko, Julijana Adamović, Pavao Pavličić.

Koja je vrijednost ove tematike?

Domaća književna tradicija odnosi se na tijelo književnosti proizvedene u vlastitoj zemlji ili kulturi. Učenje više o domaćoj književnoj tradiciji važno je iz nekoliko razloga.

Prvo, pruža priliku za povezivanje s kulturnim naslijeđem i identitetom. Književnost je često važan izraz vrijednosti, uvjerenja i povijesti kulture. Proučavajući domaću književnost, može se steći dublje razumijevanje vlastite kulture i sila koje su je oblikovale.

Drugo, proučavanje domaće književnosti može pomoći u razvijanju kritičkog mišljenja i analitičkih vještina. Književnost je kompleksan i nijansiran oblik izražavanja, a angažirajući se s njom, može se razviti sposobnost kritičkog razmišljanja i analize tema i motiva prisutnih u djelu.

Treće, učenje o domaćoj književnoj tradiciji može proširiti perspektive i empatiju. Književnost može pružiti prozor u iskustva i perspektive ljudi iz različitih sredina, a proučavanjem domaće književnosti može se steći veće poštovanje raznolikosti vlastite kulture.

Zaključno, učenje više o domaćoj književnoj tradiciji važno je za povezivanje s kulturnim naslijeđem, razvoj kritičkog mišljenja i analitičkih vještina te širenje perspektiva i empatije. To je prilika za istraživanje bogatog i raznolikog književnog krajolika vlastite kulture i stjecanje dubljeg razumijevanja sila koje su je oblikovale.

Više o projektu „Umjetnost čitanja“ možete pročitati na web stranici udruge Arteco Pavletić: https://arteco.hr/eu-projekti/umjetnost-citanja/

Share this post and spread the joy!

Share this post and spread the joy!

RECENT POSTS ON THE PORTAL