Reportaža: Istinsko Putovanje kroz Inovativno umjetničko-ekološko Društveno Poduzetništvo

27.02.2024.

U srcu pitoreskne Brodsko-posavske županije, gdje vinova loza pleše na vjetru, tradicija je duboko usađena u tkivo zajednice, smjestila se priča o inovacijama, održivosti i zajedništvu. Putovanje kroz projekt “Inovacije u art dizajnu za društveno poduzetništvo i lokalni razvoj” nije samo putovanje kroz prostor i vrijeme, već i kroz inspiraciju i promjenu, vidljivu na globalnoj razini.

Na prvom koraku ovog putovanja susrećemo udrugu Arteco Pavletić, čija je misija promicanje, unaprjeđenje i očuvanje amaterskog umjetničkog stvaralaštva. Kroz proizvodnju skulptura od vinske loze, udruga ne samo da čuva tradiciju, već postavlja standarde za inovativno društveno poduzetništvo. Skulpture, koje su prve i jedine takve vrste u svijetu, nisu samo umjetnička djela, već i simbol održivosti i lokalnog identiteta, postajući prepoznatljive diljem svijeta.

Nastavljajući put, dolazimo do edukacije, srca svakog društva. Programi iz društvenog poduzetništva i održivog razvoja postavljaju temelje za buduću generaciju poduzetnika, osnažujući lokalnu zajednicu i potičući pojedince da budu agenti promjene, što postaje primjer globalne strateške orijentacije prema održivosti.

Tematski park Pavletić postaje naša sljedeća destinacija, oaza umjetnosti i održivosti usred ruralnih pejzaža. Ovdje skulpture postaju ne samo izložbene, već i pokretači lokalnog turizma, promovirajući vrijednosti održivog razvoja i zaštite okoliša na globalnoj razini.

Ne, priča ne završava ovdje. Uz registraciju robinzonskog turizma, udruga nije samo stvorila novi oblik turizma, već je i povezala posjetitelje s prirodom i lokalnom kulturom na jedinstven način. Ovaj segment privlači pozornost globalnih turističkih tržišta, stvarajući tako vidljivost ne samo za lokalnu zajednicu, već i za širi svjetski auditorij.

Kroz sve ove aktivnosti, udruga nije samo ostvarila ekonomski uspjeh, već je i postavila primjer globalne inspiracije. Njezin model “zelenog društvenog poduzetništva” postao je sinonim za kreativnost, inovaciju i društvenu odgovornost, pokazujući da se prema održivom razvoju gradi korak po korak.

Donator: Projekt “Inovacije u art dizajnu za društveno poduzetništvo i lokalni razvoj” sufinancirala je Europska unija putem Europskog socijalnog fonda.

Trajanje projekta: Projekt je trajao 24 mjeseca, od 28.02.2022. do 27.02.2024.

Partneri: Udruga Zeleni Osijek, kao partner na projektu, igrala je ključnu ulogu u provedbi i podršci inicijativama društvenog poduzetništva.

Iznos financiranja: Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.198.017,59 kuna. Europska unija sufinancirala je 85% projektnih troškova, dok je 15% osigurala Republika Hrvatska iz Državnog proračuna.

Share this post and spread the joy!

Share this post and spread the joy!

RECENT POSTS ON THE PORTAL