Projekt “Inovacije u art dizajnu za društveno poduzetništvo i lokalni razvoj” ostvario uspješan završetak: Inspiracija lokalno, uzor globalno

24.01.2024.

Ukorijenjenost društvenog poduzetništva u ruralnim područjima poput Brodsko-posavske županije dobila je novu dimenziju kroz nedavno završen projekt “Inovacije u art dizajnu za društveno poduzetništvo i lokalni razvoj”. Ova dvogodišnja zajednica inicijativa, vođena snagom udruge Arteco Pavletić s partnerstvom Udruge Zeleni Osijek, nije samo transformirala tradicionalni model udruge u dinamično društveno poduzeće, već je i osnažila lokalnu kroz umjetnost i kreativnost.

U središtu projekta bio je cilj potaknuti samozapošljavanje u ruralnim područjima, posebno među mladima, ženama i dugotrajno nezaposlenima. Udruga Arteco Pavletić, kroz svoj Tematski park Pavletić, postala je epicentar umjetničkog stvaralaštva, pružajući prostor za obrazovanje, mentorstvo i ekonomsku potporu.

Kroz suradnju s partnerom, Udrugom Zeleni Osijek, projekt nije samo potaknuo lokalni razvoj već se i oslonio na globalne primjere izvrsnosti u domeni društvenog poduzetništva. Paralele s globalnim inicijativama poput Grameen banke u Bangladešu, Aravind Eye Care Systema u Indiji i Fairphonea u Nizozemskoj jasno pokazuju da lokalna inicijativa može biti inspiracija za globalne promjene.

Muhammad Yunus, dobitnik Nobelove nagrade za mir, postavio je temelje za mikrokreditiranje i potaknuo održive poduzetničke inicijative u najsiromašnijim zajednicama. Aravind Eye Care System, s druge strane, predstavlja model kako društveno poduzetništvo može revolucionirati pristup zdravstvenoj zaštiti. Fairphone, sa svoje strane, naglašava važnost etičkog poslovanja u proizvodnji tehnoloških uređaja.

Završetkom projekta, Brodsko-posavska županija postala je primjer kako lokalno djelovanje može imati globalni utjecaj. Kroz suradnju, inovaciju i posvećenost, ostvaren je značajan napredak u području društvenog poduzetništva i održivog razvoja.

Izazovi i mogućnosti koje su se pojavile tijekom provedbe ovog projekta sada postaju temelj za daljnje korake i inspiraciju za nove inicijative koje će osnažiti lokalne zajednice i graditi bolju budućnost za sve.

Donator: Projekt “Inovacije u art dizajnu za društveno poduzetništvo i lokalni razvoj” sufinancirala je Europska unija putem Europskog socijalnog fonda.

Trajanje projekta: Projekt je trajao 24 mjeseca, od 28.02.2022. do 27.02.2024.

Partneri: Udruga Zeleni Osijek, kao partner na projektu, igrala je ključnu ulogu u provedbi i podršci inicijativama društvenog poduzetništva.

Iznos financiranja: Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.198.017,59 kuna. Europska unija sufinancirala je 85% projektnih troškova, dok je 15% osigurala Republika Hrvatska iz Državnog proračuna.

Share this post and spread the joy!

Share this post and spread the joy!

RECENT POSTS ON THE PORTAL