Inovativno zeleno društveno poduzetništvo: Utemeljenje održivosti kroz umjetnost, edukaciju i partnerstvo

22.01.2024.

U srcu Brodsko-posavske županije, nekonvencionalna inicijativa “Inovacije u art dizajnu za društveno poduzetništvo i lokalni razvoj” nije samo da je pokrenula ekonomski rast u ruralnim područjima, već je i postavila nove standarde u domeni održivog poduzetništva. Ovaj model, poznat kao “zeleno društveno poduzetništvo”, postao je sinonim za kreativnost, inovaciju i društvenu odgovornost.

Jedan od ključnih aspekata ovog projekta bio je razvoj gospodarskih djelatnosti temeljenih na održivim principima. Kroz proizvodnju jedinstvenih skulptura od vinske loze, udruga Arteco Pavletić otvorila je novo tržište umjetničkih proizvoda, istovremeno promovirajući lokalnu kulturu i tradiciju. Ove skulpture, prve i jedine takve vrste u svijetu, nisu samo umjetnička djela, već i simbol održivosti i inovacije.

Pored proizvodnje, edukacija je ključni element ovog projekta. Kroz raznovrsne programe iz društvenog poduzetništva i održivog razvoja, udruga je osnažila lokalnu zajednicu, pružajući im alate i znanja potrebna za pokretanje vlastitih poduzetničkih pothvata. Ove edukacije nisu samo prenosile teorijsko znanje, već su inspirirale pojedince da budu agenti promjene u svojim zajednicama.

Nadalje, izgradnja trajnih postavki skulptura u Tematskom parku Pavletić nije samo obogaćivala turističku ponudu, već je i stvarala održivu ekonomsku osnovu za udrugu. Ova inicijativa nije samo potaknula lokalni turizam, već je i promovirala vrijednosti održivog razvoja i zaštite okoliša.

Dodatno, udruga je inovativno pristupila razvoju turizma kroz registraciju robnog turizma i pružanje smještaja posjetiteljima. Ovaj oblik turizma, poznat kao robinzonski turizam, nije samo stvorio dodatni prihod za udrugu, već je i pružio autentično iskustvo posjetiteljima, povezujući ih s prirodom i lokalnom kulturom.

Jedinstvena ponuda usluga nije ograničena samo na lokalnu zajednicu. Kroz posebno osmišljen program za druge udruge, poput onih koji provode projekte poput Erasmus razmjene, udruga je pružila mogućnost korištenja prostora po “socijalnim cijenama”. Ova inicijativa nije samo podržavala druge organizacije, već je i promovirala partnerstvo i solidarnost u sektoru društvenog poduzetništva.

Sveukupno, projekt “Inovacije u art dizajnu za društveno poduzetništvo i lokalni razvoj” postavio je nove standarde za održivo poduzetništvo, istovremeno promovirajući lokalni identitet i stvarajući globalnu inspiraciju. Kroz kombinaciju umjetnosti, obrazovanja, turizma i partnerstva, ova inicijativa nije samo ostvarila ekonomski uspjeh, već je i postavila temelje za dugoročnu održivost i prosperitet lokalne zajednice.

Donator: Projekt “Inovacije u art dizajnu za društveno poduzetništvo i lokalni razvoj” sufinancirala je Europska unija putem Europskog socijalnog fonda.

Trajanje projekta: Projekt je trajao 24 mjeseca, od 28.02.2022. do 27.02.2024.

Partneri: Udruga Zeleni Osijek, kao partner na projektu, igrala je ključnu ulogu u provedbi i podršci inicijativama društvenog poduzetništva.

Iznos financiranja: Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.198.017,59 kuna. Europska unija sufinancirala je 85% projektnih troškova, dok je 15% osigurala Republika Hrvatska iz Državnog proračuna.

Share this post and spread the joy!

Share this post and spread the joy!

RECENT POSTS ON THE PORTAL